Recepten

Bottenbouillon: waarom het zo goed is én mijn favoriete bottenbouillon recept

bottenbouillon recept

Er zijn van die recepten waarvan je denkt… waarom doet niet iedereen dit? Dit bottenbouillon recept is er zo één. Het kost weinig moeite, weinig euro’s en je krijgt er iets voor terug dat je lichaam serieus dankbaar gaat zijn. En toch denken mensen dat het ingewikkeld is. Of dat je er een hele boerderij voor moet slachten. Spoiler: hoeft niet.

In dit artikel vertel ik je wat bottenbouillon is, waarom het zo goed is voor je darmen en je weerstand, hoe je het maakt zonder gedoe en deel ik natuurlijk mijn bottenbouillon recept dat altijd lukt. Zelfs als je nog nooit iets hebt gefermenteerd of gesudderd in je leven.

bottenbouillon recept

Wat is bottenbouillon eigenlijk?

Bottenbouillon is niets meer dan lang getrokken bouillon van botten, water en groenten. Meer is het niet. Maar het magische zit ’m in dat “lang”.

Doordat je botten 12 tot 24 uur laat sudderen, komen er allerlei goede stoffen vrij:

  • collageen
  • gelatine
  • mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor
  • aminozuren zoals glycine en proline

Oftewel: spul waar je darmen, huid, gewrichten en imuunsysteem een kleine vreugdedans van doen.

En het mooiste? Je gebruikt botten die anders worden weggegooid. Zo voelt het een beetje als gratis superfood maken.

Waarom zou je bottenbouillon willen maken?

Iedereen heeft zo zijn eigen reden. De een drinkt het voor de darmen, de ander als herstel na sport, en sommige mensen gebruiken het gewoon omdat het lekker is en basis wordt voor soepen en sauzen.

Voor mij is het vooral:

  • rustgevend om te maken
  • voedzaam
  • en het staat altijd klaar in de vriezer voor “help, wat moet ik nu koken”-dagen

En eerlijk… als je eenmaal zelfgemaakte bottenbouillon hebt geprobeerd, dan smaakt de bouillon uit een blokje ineens een beetje verdrietig.

Mijn favoriete bottenbouillon recept (simpel en foolproof)

Dit bottenbouillon recept is mijn basis. Je kunt variëren met kip, rund, lam of een mix. Het werkt allemaal.

Ingrediënten

  • 1 tot 1,5 kilo botten*
    (kipkarkassen, runderbotten, mergpijpjes, wat je maar hebt)
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 wortels, in stukken
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el appelazijn (helpt mineralen uit de botten trekken)
  • 1 tl keltisch zeezout (later kun je altijd nog meer toevoegen)
  • Water om alles te bedekken

Wil je het heel simpel, dan kan je ook bottenbouillon maken van alleen botten en een scheutje appelazijn. De groenten geven extra smaak maar zelf doe ik het vaak zonder.

*Botten kun je ook online bestellen bij b.v. Grutto. Gebruik code: Marianne10 voor €10 korting bij je eerste bestelling (bestelwaarde minimaal €50).

Stap 1: Rooster je botten (optioneel maar aanrader)

Heb je runderbotten?
Gooi ze dan 30 minuten in een oven van 200°C. Hierdoor krijgt je bouillon meer smaak en een mooie kleur.

Kippenbotten hoeven niet per se, maar het mag wel.

Stap 2: Alles in de pan

Doe botten, groenten, kruiden en appelazijn in een grote pan.
Giet water erbij tot alles onder staat.

Laat dit 20 minuten staan zodat de azijn zijn werk kan doen.

Stap 3: Sudderen, sudderen, sudderen

Breng zachtjes aan de kook en zet daarna op het laagste vuur dat je hebt.

  • Kip: 12 tot 18 uur
  • Rund: 18 tot 24 uur

Hoe langer, hoe beter maar langer dan 24 uur is onnodig.
Je huis ruikt daarna alsof je oma een Michelinster heeft.

Stap 4: Zeven

Haal de botten en groenten eruit en giet de bouillon door een zeef.
Nu mag je het proeven en eventueel mer keltisch zeezout toevoegen.

Laat afkoelen en zet in de koelkast.

Stap 5: Genieten

Na een paar uur vormt er een gelei als het goed is. Dat is niet vies.
Dat is pure gelatine en precies wat je wil.

Je kunt je bottenbouillon:

  • drinken als warme “thee”
  • gebruiken voor soepen en sauzen
  • gebruiken om je rijst in te koken
  • gebruiken voor risotto
  • in blokjes invriezen voor later
  • in een thermos meenemen als powerdrankje

Lekker bij je eigen zelfgebakken stokbrood of zuurdesembrood.

bottenbouillon maken

Tip: maak altijd een grote voorraad

Bottenbouillon maken kost tijd, maar het werk is minimaal. Daarom maak ik altijd 5 tot 7 liter tegelijk, vries het in zipzakjes of ijsblokjesbakjes in, en ik ben weer weken klaar.

Let op! Als je binnen een dag wilt leren fermenteren als een professional, compleet met korte, heldere video’s en smaakvolle recepten, klik dan hier voor de online cursus.

In deze cursus ontdek je stap voor stap hoe je thuis eenvoudig kunt beginnen met fermenteren. Of je nu groenten, dranken of andere voedingsmiddelen wilt fermenteren, alles wat je nodig hebt is binnen handbereik. Van de fundamentele stappen tot de meer geavanceerde technieken, je wordt snel een expert. Start vandaag en geniet van de unieke smaken en gezondheidsvoordelen van je eigen creaties!

Veelgestelde vragen over bottenbouillon

Moet ik een slowcooker gebruiken?
Hoeft niet, maar het is wel heerlijk makkelijk. Zet aan, vergeet het, klaar.

Kan ik de bottenbouillon ook in een snelkookpan maken?
Ja dat kan zeker, ik gebruik zelf een multicooker. Heb ik alle tijd, dan zet ik het op de slowcookstand. Heb ik haast, dan gebruik ik de pressure cook stand voor zo’n 1,5 uur. 

Waarom appelciderazijn?
Het helpt mineralen losmaken uit de botten. Je proeft het echt niet terug.

Wordt gelatine niet vies?
Nee. Gelatine ís juist het teken dat je bottenbouillon gelukt is.

Kan bottenbouillon bederven?
In de koelkast blijft het 4 tot 5 dagen goed. In de vriezer maanden.

Zelf bottenbouillon maken hoort echt in je keukenroutine

Het is goedkoop, voedzaam en het tilt je eten naar een hoger niveau. En met dit simpele bottenbouillon recept kun jij dit weekend al beginnen. Het enige wat je nodig hebt is tijd, botten en een pan die lang op het vuur mag staan.

Als je ooit hebt gedacht: “Ik zou gezonder willen eten, maar ik heb geen zin in gedoe” dan is bottenbouillon echt jouw nieuwe beste vriend.

author-sign

Aangeraden artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *