Fermenteren Recepten

Zuurdesem Crackers: Heerlijke en simpele recepten

zuurdesem crackers

Heb je een zuurdesemstarter en wil je iets lekkers maken met het discard? Of ben je gewoon op zoek naar een knapperige, zelfgemaakte snack? Zuurdesem crackers zijn dé oplossing! Ze zijn eenvoudig te maken, super veelzijdig en perfect om je starter of discard goed te benutten. In dit artikel deel ik verschillende recepten, van de klassieke variant tot heerlijke kruidencrackers met discard.

Ben je nog niet bekend met zuurdesem en wil je weten hoe je een starter maakt? Bekijk dan mijn basisartikel over Zuurdesemstarter maken, waar je stap voor stap leert hoe je jouw eigen starter kunt creëren en onderhouden.

Basisrecept voor zuurdesem crackers

Deze crackers zijn knapperig, licht en heerlijk bij kaas, hummus of gewoon als tussendoortje.

Ingrediënten:

  • 100 gram actieve zuurdesemstarter
  • 100 gram bloem (tarwe, spelt of rogge)
  • 30 ml olijfolie of roomboter
  • 1/2 theelepel keltisch zeezout
  • 2 eetlepels water (indien nodig)
  • Optioneel: sesamzaadjes, maanzaad, gedroogde kruiden, Everything But the Bagel Seasoning

Bereiding:

  1. Meng de starter, bloem, olijfolie of roomboter en keltisch zeezout in een kom tot een samenhangend deeg. Voeg water toe als het te droog is.
  2. Kneed kort en rol het deeg uit tot een dunne lap (2 mm dik) op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Snijd het deeg in vierkantjes of rechthoeken met een pizzasnijder of mes.
  4. Prik met een vork gaatjes in de crackers zodat ze niet opbollen.
  5. Bak op 175°C gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  6. Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

Workshop: Je Eigen Zuurdesem

Wil jij eindelijk leren hoe je je eigen zuurdesembrood bakt, maar weet je niet waar je moet beginnen? In de workshop van zuurdesemspecialist Edwin Klaasen van Broodheeren leer je alles over het maken van zuurdesem, het voeden en het bakken van knapperig vers brood. Krijg direct toegang tot praktijkvideo’s en colleges die je op je eigen tempo kunt volgen, zodat jij straks je eigen zuurdesem hebt, die je jarenlang kunt gebruiken. Meld je nu aan en ontdek de geheimen van zuurdesem! Lees meer en meld je aan.
zuurdesem crackers

Zuurdesem Discard Crackers

Deze crackers zijn perfect om je discard te gebruiken en bevatten maar een paar ingrediënten! 

Ingrediënten:

  • 100 gram zuurdesem discard (restjes van je starter, niet actieve starter)
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • Kruiden naar keuze (bijv. knoflookpoeder, rozemarijn, paprikapoeder of Everything But The Bagel Seasoning)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de discard met de gesmolten boter en kruiden.
  3. Smeer het mengsel dun uit over de bakplaat met een spatel.
  4. Bak ongveer 5 minuten, haal het dan uit de oven en snijd met een scherp mes vierkantjes of rechthoeken.
  5. Bak verder voor ongeveer 10-15 minuten, tot de randen goudbruin worden.
  6. Breek in stukjes en geniet!

Extra Variaties:

  • Kaaskoekjes: Voeg 30 gram geraspte kaas toe aan het beslag voor extra hartige crackers.
  • Pittige crackers: Meng chilipoeder of cayennepeper door het deeg voor een spicy kick.
  • Zoete crackers: Voeg een eetlepel honing en een snuf kaneel toe voor een zoete variant.

Met deze recepten tover je je zuurdesemstarter of je discard om in heerlijke, knapperige crackers. En ben je benieuwd naar andere zuurdesemrecepten? Bekijk dan ook mijn artikelen over Zuurdesem brood bakken voor een klassiek broodrecept en Zuurdesem wafels voor een heerlijk ontbijt of tussendoortje.

Veel bakplezier!

author-sign

Aangeraden artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *